Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

SJEĆANJE NA DR NOVAKA JOVANOVIĆA

U utorak, 25. juna Nacionalna biblioteka održala je književno veče posvećeno dr Novaku Jovanoviću. O životu i djelu uglednog cmogorskog pisca i sportskog radnika govorili su: Čedomir Drašković, publicista, Mojaš Radonjić, poznati fudbaler i sportski radnik i Petar Krivokapić, bibliograf.

Na večeri je istaknuto kako je Jovanović svojim radom i ugledom dao veliki doprinos razvoju Cetinja noseći uvijek u sebi svoje zavičajne vrijednosti, poštenje, iskrenost i druželjubivost. Osim toga, Čedomir Drašković se osvmuo na vrijeme kada je Jovanović radio u Nacionalnoj biblioteci Cme Gore istakavši da je i tu nesebično radio na jačanju te važne nacionalne institucije.

Petar Krivokapić je ukazao na bogatu Jovanovićevu biografiju istakavši da su ga krasile sve osobine visoko moralne ličnosti, pravog predstavnika Ćeklića, Katunske nahije i Cme Gore. Izdvojio je po značaju njegove knjige „Crnogorci u Argentini“, ,,Na četiri kontinenta“ i „Osam puta u zemlji orlova“. Podsjetio je na period Jovanovićevog bavljenja novinarstvom kada je uređivao „Cetinjski list“, ,,Komunist“, „Reviju MP-15“. Radio je uglavnom sportske teme za „Večernje novine“, ,,Tanjug“, ,,Turizam“, ,,Odmor“, ,,Susrete“ i ,,Zavičaj“.

Mojaš Radonjić je kazao da će Jovanović biti upamćen kao visoki sportski funkcioner, kao predsjednik Fudbalskog saveza Cme Gore i po njegovim principijelnim stavovima i organizacionim sposobnostima.

Novak Jovanović je dobitnik niza priznanja. Među njima su i Orden Republike sa zlatnim vijencem, plaketa Zaslužni sportski radnik Cme Gore za 1996. godinu, Zaslužni fudbalski radnik Cme Gore za 1998. godinu, aposthumno mu je dodijeljena Povelja Ivan Cmojević. Umro je na Cetinju 17. juna 2007. godine.