Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

„Noć skuplja vijeka“ – koncert za klavir i izložba knjige-skulpture

Povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ organizovala je 13. jula izložbu knjige-skulpture Otvaranje knjige. ,,Noć skuplja vijeka” umjetnice Irene Lagator Pejović, kao i koncert za klavir mlade češke kompozitorke Bare Cisaržovske, koja je izvela svoju kompoziciju Noć skuplja vijeka.

U okviru programa koji su otvorili direktorka Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, poemu Noć skuplja vijeka na engleskom jeziku i odlomke iz Gorskog vijenca na španskom jeziku recitovao je glumac Vuk Čelebić.

Direktorka biblioteke Jelena Đurović kazala je da Irenina skulptura korespondira kako sa Njegošem, tako i štamparijom Crnojevića i uopšte bibliotekom, te da se, imajući u vidu sva tri konteksta, nametnula ideja da je trajno mjesto za njeno čuvanje i ekspoziciju upravo Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“. Ona se zahvalila Ireni Lagator Pejović na tom velikodušnom poklonu.

– Sigurna sam da će ova skulptura biti ne samo izvanredna prezentacija naše istorije pismenosti i književnosti, već i nova ponuda kulturnog turizma Prijestonice i države Crne Gore – navela je Đurović.

Knjiga-skulptura Otvaranje knjige. ,,Noć skuplja vijeka” Irene Lagator Pejović sadrži više od dvije hiljade originalnih crteža koji predstavljaju vizuelnu stilizaciju svakog pojedinačnog slova Njegoševe poeme Noć skuplja vijeka. Ovo djelo trajno je izloženo kao dio kolekcije „Montenegrina“ u sklopu Muzejskog odjeljenja Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Kompozitorka Bara Cisaržovska izvela je muzičku obradu najpoznatije Njegoševe ljubavne pjesme Noć skuplja vijeka, za koju je Cisaržovska napisala muziku i prilagodila je Njegoševom heksametru. Ovo je prvi put, koliko je poznato, da se forma heksametra koristi kao muzički izraz vezan za poeziju velikog pjesnika i prvi put da se Noć skuplja vijeka interpretira u klavirskoj izvedbi. Kompozitorka je, pored izvođenja ove numere, otpjevala i nekoliko svojih kompozicija na češkom i engleskom jeziku, a u okviru jednosatnog koncerta izvela je i odlomke iz djela Šopena, Bramsa i Rahmanjinova. Bara Cisaržovska rođena je u Pragu, gdje je završila sve stepene muzičkog obrazovanja, a diplomirala je u Njujorku. Piše i muziku za filmove, a živi i radi u Pragu.